Okul hazırlığında yani okul öncesinde bazı oyunlar, çocukların eğitim sürecine alışmaları odaklı hazırlanır. Eğitim ciddiyet isteyen bir alandır. Belirli yaş sınırına kadar oyunla geçen süreçte, çocukların eğitim disiplinine alışması ya da eğitim odaklı çalışmalar yapabilmesi için alışması gerekir. Bu alışma süreci ise yumuşak geçişte olmalıdır.
Bu nedenle çocukların artık 2–3 yaş itibariyle kreş, anaokulu gibi kurumlarda vakit geçirmesi uzmanların tavsiyeleri arasındadır. Eğitim öncesi kurumlarda olmayan çocuklarda; ortak etkinliklere katılma, arkadaş kavramı, eğitici ve öğretici etkinlikler oluşmaz. Bu durum eğitim sürecinin zor geçmesine ve adapte olamamasına sebep olur.
Okul Öncesi Drama Oyunları
Okul öncesi hazırlığında kişisel gelişimi artıran ve oyun kurma becerisini geliştiren drama oyunlarında, çocukların cümle kurmaları ve kelime dağarcığını geliştirmeleri hedeflenir. Okul etkinliklerine katılım gösterme ve çekingenliği üzerinden atma gibi önemli katkılar sağlar. Çocukların grup çalışmalarına katılması adına önemli oyunlar arasında bulunuyor. Drama oyunlarına uygun kostüm kullanımı ya da materyal seçimi çocukların etkinliklerini yaparken daha fazla etkili olmasına olanak sağlar.
Resimli Sihirli Piramit Oyunu
Hedefe ulaşmak adına strateji geliştirmeye yarar sağlayan bu oyunda resimler ya da sayılar kullanılabilir. Oyundaki amaç piramidin üstünden başlayarak en alt tarafa ulaşmaktır. Bunu yaparken dikkat edilmesi gereken boşluk bırakmadan ulaşmaya çalışmaktır. Çocuklar için bir hedefe ulaşmak oldukça zevklidir. Mantığını kullanmayı öğrenen çocuklar, analiz yapabilme yeteneğini keşfeder. Resimler farklı karakterde olabilir ve bu çocukların daha keyifli oynamasını sağlar.
Matematik Oyunları
Matematik her yaş grubunda belirli seviyelerde başlar. Matematik sayısal zekânın daha fazla gelişmesine katkı sağlar. Hayatınızın her alanında matematik devreye girer. Alışveriş yaparken, zekâ oyunları oynarken, görsel hafıza oyunları ya da resimler arasında fark bulma gibi oyunlarda mutlaka matematik bir şekilde kullanılır.
Okul öncesi gerekli bilgiler öğretilse de çocukların gelişimini test etmek adına ebeveynler tarafından muhakkak matematik gelişimi kontrol edilmelidir. 6 yaş olan çocukların basit rakamları sayı olarak sayması önemlidir. Bazı çocuklar onar, yüzer olarak da sayı sayabilirler. Matematik oyunları seçerken içerisinde strateji yapabileceği oyunlara yönelmeleri önemlidir. Rubik küpler de matematik oyunları arasında yer alır.
Küp Oyunları
Küp oyunları arasında bulunan rubik küp, küp blok ve soma küp gibi materyaller çocukların okul öncesi gelişimine katkı sağlar. Küp; hayatın her alanında karşınıza çıkar. Sınav sorularında dahi küp ile ilgili sorularla sıklıkla karşılaşılır. Bunun nedeni zekâ gelişimine olan katkısıdır. Rubik küplerde belirli bir hesaplamaya göre renkler aynı alanda toplanmalıdır. Bunu yapmak; dikkat, analiz, koordinasyon ve el becerisi gerektirir. 6 renkten oluşan her küp büyüklüğüne göre sayıda minik küplerden oluşur.
Küpün her bölgesi aynı renk olmalıdır. Küp blokta ise küp oluşturulmalıdır. Farklı köşelere sahip olan küpü birleştirmek ise görsel, zihinsel, motor becerileri ve parça bütün ilişkisi ile oluşur. Soma küp oyununda hazır olan bazı küpler vardır. Bu küplerin diziliminde önünde, arkasında ve farklı alanlarda kaç küp olduğu sorulur. Bu sorulara cevap vermek için küpün niteliğini kavramak ve hızlı düşünmek önemlidir.
MentalUp Oyunları
6 yaş için tavsiye edilen dijital oyunlar arasındadır. Teknolojinin vazgeçilmez olduğu günümüzde, çocukların teknolojiden daha doğru yararlanmaları hedeflenir. Özelikle görsel hafıza oyunları, sayısal oyunlar, eşleştirme oyunları, fark bulma oyunları, sözel oyunlar, kelime üretme oyunları, boşluk tamamlama, soru cevap oyunları gibi oyunlar çocukların bilgisayar başında geçirecekleri en verimli oyunlardır. Özel olarak hazırlanmış yaşa göre zekâ oyunları ise oldukça faydalıdır. Seviye olarak belirlenen zekâ oyunlarında çocuğunuzun hangi alanda daha başarılı olduğunu anlayabilirsiniz.
Labirent Oyunları
Labirent zorlu ve karmaşık olayların çözüme kavuşması, strateji ve mantıksal bir platformda oyun oynanmasını sağlayan oyundur. Her yaşa hitap eden labirent oyunları zekâ oyunları arasında oldukça beğenilen bir oyundur. Birçok labirent oyunu bulunmaktadır ve yaşa uygun olarak tasarlanır. Labirent oyununda bir hedef bulunur ve o hedefe ulaşmak adına birçok karışık yol sunulur.
Bu yolların gittiği sonuç ise oldukça farklıdır. Örneğin; labirentte en olumlu sonuç deniz oldun. Bu denize ulaşmak adına 5 yol sunulabilir. Deniz dışında; ateş, aslan, çöl ve kutup gibi bazı resimler sunulabilir. Burada en olumlu sonuç deniz olduğu için hedef orası olmalıdır. Bu oyun arkadaşlar ile oynanabilir. Hedef dışında yola ulaşan elenir ve oyun kalan oyuncularla devam eder. Labirent oyununda konsantrasyon, resmin bütününe bakma, göz koordinasyonu, mental zekâ gelişimi gibi birçok unsur katkı sağlar.
Bağcık Bağlama Oyunu
Bağcık bağlama oyunu el becerilerini geliştirmek adına oldukça önemlidir. Kurdele ve bağcık, el gelişimi bakımından önemli bir oyundur. Eğitim hayatına katkısı ise okul döneminde ebeveynden uzak ve yardım almadan hareket etme adına önemli bir beceri kazanımıdır.
Birçok eğitim öncesi kurum düğme, bağcık, kurdele, kemer gibi maket aparatlarla bu becerileri kazandırmaya çalışır. Okul döneminde ayakkabı bağlamak, ihtiyaçlarını giderirken fermuar ve düğme açıp kapatmak, sosyal hayatta önemli bir etkinliktir. Bağcık bağlama oyununda süre verilir ve en çok bağcık bağlayan kişi oyunu kazanır. El becerisi, süreyi değerlendirme ve eğlencenin bir arada olduğu bir oyundur.
Yaşam Alanı Düzenleme Oyunu
Yaşam alanı düzenleme oyunu, Japonya eğitim sisteminde kullanılan her işini kendin yap modeline uygun bir oyundur. Kişisel yaşamın düzenlenmesi, eğitim hayatında özellikle kitapların çantaya yerleştirilmesi, uygun ortamda yemek yiyebilme ve hijyenini sağlayabilme, düzenli ve tertipli olmayı kolaylaştırıcı oyunlar arasındadır.
Bazı oyunlarda kullanılan minyatür temizlik aparatları ya da eğitim öncesi kurumlarda verilen küçük görevlerle bu sorumluluk sağlanabilir. Ev yaşamında da çocukların sizlere yardım etmesi sağlanmalıdır. Kıyafetlerini çıkarma, katlama, odasını düzenleme, küçük malzemeleri size iletme ve yerde olan çöpü çöp kutusuna atma gibi rutin görevler verilerek bunu oyuna dönüştürebilirsiniz.
Altında, Üstünde, İçinde ve Yanında Oyunu
İngilizce kitaplarında oldukça fazla olan görsellerde anlatılan ve bir materyalin neyin üstünde ya da içinde olduğunu öğreten eğitici bir oyundur. Bu oyunları evinizde ya da okul öncesi eğitim kurumlarında kolaylıkla kullanabilirsiniz.
Faydalı oyunlar arasında olan bu oyunu oynarken hızlı bir şekilde anlatacağınız eşyayı acil olarak size getirmesini sağlayabilirsiniz. Biraz karışık gelse de bu oyunda sadece bir kez yavaş yavaş söyleyin ve aklında kalanlarla o eşyayı getirmesini sağlayın. Zamanla bu kavramları öğrenecek ve kafa karışıklığı yerine hızlı anlama yeteneği çözüme ulaşacaktır.
Kırtasiyecilik Oyunu
Kırtasiye oyunu okul öncesi eğitimde tüm malzemeleri öğrenmesini kolaylaştırır. Her materyalin ne işe yaradığını öğrenir ve kullanılan malzemeleri uygulamalı olarak öğrenir. Kalem ucu açmak, silgi kullanmak, geometrik malzemelerin kullanımı, kitaplara etiket yapıştırmak gibi basit şekillerde öğretebileceğiniz bu uygulama ile kendi özel eşyalarını kullanmayı ve sahip çıkmayı öğrenecektir. Çanta düzenleme ve eşyalarını doğru kullanma adına öğretici olan bu oyun meslek oyunları arasında, eğitim öncesi oynanan en önemli oyundur.
Yazımıza Yorum Yapabilirsiniz